fredag den 31. august 2012

August afsluttet med manér

I går snakkede vi om at der manglede ca 500 ringmærkede fugle for at slå augustrekorden og vi var enige om at det ikke ville blive i år men det viste sig så at på allerede på første runde at det ville blive en stor dag.
Dagen var domineret af munk, havesanger, gulbug, kærsanger og rørsangere.
Der var også lidt godt i nettene og hele 3 høgesangere, 1 lille fluesnapper og 2 vendehalse blev ringmærket.
En plettet rørvagtel blev skræmt op da nettene skulle sættes op.
På odden trak 2 rustænder, middelhavssølvmåge ellers var der ikke meget som trak der ude i dag.
Nord for Gedser rastede 1 høgesanger og 2 små fluesnappere og en biæder.
Dagen endte på 732 af 26 arter så augustrekorden blev slået og en stort punktum for måneden blev sat.
Henrik

torsdag den 30. august 2012

Flere spætter

Dagen startede med at jeg næsten blev blæst omkuld da jeg åbnede hoveddøren imorges. Lidt efter kom der et ordentlig lyn og så lukkede jeg ellers hoveddøren igen og satte mig ind og snakkede med Henrik indtil fronten var drevet forbi.
Da fronten var væk blev det rigtigt fint vejr, men uvejret havde igen stoppet mange fugle nord for Gedser, så der var ikke meget i nettene. En sivsanger var dog fedt, da det kun er den 3. i år. Der begyndte også at komme en del spætter til haven og idag lykkedes det at fange hele 4. Dermed er der nu mærket 45 stor flagspætte og 1 lille flagspætte i juli/august! Vurderet ud fra, at vi normalt maks fanger 10% af hvad der trækker forbi, så har der altså været 500 trækforsøgende/trækkende stor flagspætte på odden inden for de sidste 2 måneder! Mine fingre ligner efterhånden også noget der har været stukket ind i en symaskine, så nu er det godt jeg snart skal hjem:)

Når spætten har været for tæt på
Op ad dagen kom der lidt skovspurve til haven og en del gæstede nettene. Pludselig hang der også en gråspurv i nettet, og det er jo et hit herude. Der blev også fanget en gammel løvsanger, som var fejlfarvet. Den var helt gul-plettet i hovedet.

Dagens hit blev dog set på obsen, da en lille lappedykker pludselig lå midt i en flok ederfugle ud for obsen. Lidt efter forsvandt den sporløst igen! Muligvis er det første gang arten ses på odden, men det ved jeg dog ikke med sikkerhed.
Jesper

onsdag den 29. august 2012

Spændende fugle på odden

Vejret idag virkede rigtigt giftigt ifølge vejrudsigten, men desværre lå der en tæt tæt tåge over hele odden til morgen. Dette satte i den grad en stopper for det vilde fugletræk! Det mest specielle idag var næsten at vi kun mærkede 2 løvsangere! Igår mærkede vi 81 løvsangere, men tågen har formentlig totalt kvalt trækket. Lidt op ad morgenen kom der dog en lille opklaring hvilket satte skub i fuglene og henne i Ø7 mødte der mig et syn jeg har ventet på hele august: høgesanger i nettet! Der var mange fuglekiggere på odden idag, så der var mange at dele oplevelsen med.

Lidt senere var der fløjet en gammel hun stor flagspætte i nettet og den fik lavet en masse små fine huller i min lillefinger inden jeg havde fået den ringmærket og sluppet igen. Efter middag kom dagens nok mest uventede fangst, da der hang en rødtoppet fuglekonge i det gamle hejsenet. Det er 2. augustfund for odden, da arten normalt først kommer i oktober på efterårstrækket.

På næste runde var der endnu flere godbidder da både spurvehøg og spætmejse gæstede ringmærkningslaboratoriet! Så selvom der kun blev mærket omkring 100 fugle idag var det fordelt på 23 forskellige arter, hvilket er et højt antal her i august. Også på obsen blev der fundet lidt sjovt da en meget tidlig fjeldvåge trak ud. Der kom ingen små kjover idag, men 10 almindelige. Af små fugle blev en trækkende karmindompap set ved sydstenen, mens en hvidvinget korsnæb blev set over Gedser by.

Jesper
Fotos: JBR og Asbjørn Jensen

tirsdag den 28. august 2012

Bedre end forventet

Vi havde regnet med at vinden skulle være svag om morgenen når vi skulle sætte nettene op men det blæste kraftigt så vores forventninger til en stor fangstdag forsvandt og på første runde var der heller ikke meget i nettene.
Men på næste runde var der lidt og det fortsatte hele dagen så vi sluttede med ca 200 ringmærkede.
Sjoveste ringmærkede i dag var en vendehals, men også 3 spurvehøge blev fanget, bla en gammel hun.
Ude fra odden blev der meldt sule ud så vi var hurtigt ude og for at se om vi kunne nå at se den og jeg valgte at stå på bænken ved stationen og hurtigt fandt jeg den også og nåede at se den 3 sekunder inden den forsvandt mellem bølgerne.
Ud over sulen blev der set steppehøg, ca 70 alm kjover og ca 30 små kjover så det blev en god dag på obs-fronten også.
Om eftermiddagen kom Fie ud på stationen og hun skal være her til den 2 og om aftenen kom Jimmy Skat som havde været ude på odden hele dagen.
I morgen forventer vi at fange en del da vinden har lagt sig, så nu må høgesangeren komme ;)
Henrik Jørgensen

mandag den 27. august 2012

Blæst - men fra nordvest

Idag var der igen megen vind, men den var drejet om i nordvest, og så kommer der næsten altid fugle selvom der er hård vind. Det gjorde der også idag og vi fik mærket over hundrede fugle. En sen nattergal og en husrødstjert kunne mærkes om morgenen og op ad dagen kunne hele 3 spurvehøge mærkes. Netop rovfugle havde en flot dag ved odden, og Preben stod og talte dem fra sydstenen en del af dagen. 3 sorte glenter trak ud tidligt om morgen og hurtigt kom der gang i hvepsevågerne som endte på over 500 trækkende idag. Derudover kom der 5 fiskeørne og 2 havørne og ravnen var også på plads.
Sebastian Klein kiggede forbi med to fuglekigger-aspiranter, som fik lært en masse i løbet af dagen.

Op ad dagen fik flere folk fremvist ringmærkning og vi takker for den lækre kage!
Imorgen loves der godt vejr! Vi håber på stor-dag!
Jesper

søndag den 26. august 2012

En tidlig gæst fra nord

Idag var en blæsevejrs-dag på odden og vinden kom fra syd, så vi havde ikke de store forventninger til dagen. Det var da også meget få fugle der var i haven. Dog havde gårdsdagens store mængder af fugle nået at trække væk i går aftes, for vi aflæste heller ikke ret mange fugle.
Pludselig sad en dompap og kaldte ved stationen. Dompap er ikke den mest almindelige fugl på odden i sommermånederne, da vi normalt først fanger dem i oktober/november. På næste runde var den heldigvis røget i nettet, og jeg blev noget overrasket, for det var en fugl af den nordlige race som ikke yngler i Danmark. De få fugle jeg før har oplevet om sommeren har alle været af den lille race, men dagens fugl har åbenbart startet trækket fra Sverige/Finland meget tidligt.
Måske vi får et tidligt og koldt efterår med mange invasionsarter i år?
Mærkningen endte på 36 fugle, hvor 2 nattergale og 2 spurvehøge var det eneste nævneværdige. Eller en ung tornsanger skal også lige nævnes. Den har nydt godt af havens mange brombær, så da den blev indfanget idag vejede den 19,1 gram. Til sammenligning vejer de fleste unge tornsanger vi fanger 14-15 gram, mens nogle ganske få sniger sig op på 17 gram.
Der var en del folk ude ved sydstenen og obse idag. De havde også en lidt stille dag, men allerede før klokken 6 i morges trak en 3k+ steppehøg afsted mod Tyskland. Senere på dagen kom der en del rovfugle blandt andet en fiskeørn og nogle fede hvepsevåger der kom lavt over haven. 2 sorte glenter ville ikke trække ud i blæsten, så de holdte til over Birkemosen i længere tid.
Hans var guide på en tur for det sorte museum og de kom ud for at se lidt ringmærkning. Heldigvis havde jeg lige fanget en spurvehøg, så de fik lov at kigge med, mens den blev mærket.
Imorgen loves der samme vejrtype som idag, så imorgen bliver det nok kun til ganske få fugle i nettene!
Jesper

lørdag den 25. august 2012

En god dag på odden

Dagen idag tegnede fra morgenstunden til at blive en god dag. Dagen startede da også flot med masser af fugle på de første runder og blandt andet 2 græshoppesangere lunede. Vi gik herefter og jokede med at nu havde vi nok allerede slået Falsterbo igen igen, men så modtog jeg denne sms fra Stephen Menzie "Yellow-breasted bunting ringed. What do you have at Gedser?:D". Sådanne sms´er kan ødelægge enhver dag, men vi var stærke i troen på at finde noget sjældent selv, så vi fortsatte videre på runden og der var da også masser af fugle dog uden de vilde sjældenheder. MBG meldte om trækforsøgende steppehøg han, men vi var travlt optagede ved nettene og måtte undlade at løbe ud og se den. Senere på dagen er jeg igen på vej rundt ved nettene og jeg går lige et hurtigt smut ud på poststien for at se om der er gang i noget træk. Her bliver jeg nærmest fløjet ned, da steppehøgen kommer flyvende for fuld skrue forbi mig på kun 3 meters afstand!!! Den vildeste steppehøg-obs jeg nogensinde har oplevet og nok kommer til at opleve. Det var vildt at se, hvor lille den faktisk er sammenlignet med de andre kærhøge! MBG meldte lidt efter, at den var trukket ud denne gang, så det var heldigt at jeg nåede at få den at se!



Mærkningen gik lidt død omkring middag, men så klarede det pludselig op hvilket medførte et stort tiltræk til haven af især løvsangere, men også hele 4 vendehalse kunne mærkes! I alt endte mærkningen på ca 250, så i den grad en flot dag for stationen, og med mange spændende fugle. En svensk rørsanger blev også aflæst og det er i hvert fald ikke en Falsterbo-fugl, men måske den er fra Bingsmarken?
Noget andet der fortjener at blive nævnt på dagens blog er dagens vejr. Det var totalt utilregneligt og eneste fællesnævner for dagen var, at vejret var det stik modsatte af hvad dmi forudsagde. Her til aften kom et større tordenvejr ind over odden, men det gik lige nord for stationshaven og jeg gik allerede og frydede mig over at det endnu engang gik uden om stationshaven. Pludselig går vejret amok og fronten som var på vej mod nord går nu stik syd og i direkte kurs mod stationshaven. Kort efter er helvede løs og bulder og brag samt enorme mængder vand fosser ned over haven. Efter 5 minutter var det ovre og solen skinnede igen som om intet var hændt. De store vandpytter overalt i haven afslørede dog at der var sket noget!
Imorgen loves der meget vind, men det gjorde der også idag, så hvem ved?
Jesper
Fotos: Steppehøg fotograferet af MBG

fredag den 24. august 2012

Masser af skovpibere og spætter

Idag havde vinden endelig lagt sig og skyerne lå lavt. Det lignede noget der kunne blive en god dag, men der var ikke meget at hente på den første runde. Faktisk fangede vi flest aflæsninger, men efterårets første gærdesmutte og et par rødhals fik dagen til at minde om en september-dag snarere end en august-dag. På anden runde kom der mere fart over feltet, og pludselig var der mindst 10 stor flagspætte i haven , og det lykkedes at fange de 5 af dem. Dermed er der nu mærket 40 store flagspætter hernede i juli/august! Til sammenligning er der vidst aldrig mærket over 15 på et helt år hernede før.
Det ultimative hit sad dog i hejsenettet: gråspurv! Det er ekstremt sjældent at denne art ringmærkes på odden, så det var en stor glæde at fange denne ekslusive art. Der er næsten mærket flere høgesangere på odden end der er mærket gråspurv!

Der trak også en del skovpibere og det lykkedes at fange næsten 70 af denne art idag! Det er ny dagsrekord for arten på Gedser odde, og ikke nok med det så var der sørme også en med svensk ring imellem. Det er 2. år i træk at der aflæses svensk skovpiber i Gedser, men i følge atlasset er der indtil 2002 kun aflæst 3 udenlandsk-mærkede skovpibere i Danmark, så det er ikke noget der sker hver dag.
Trækket døde hurtigt ud desværre, men et stykke over middag hang der dog også en fin vendehals i nettet.

Gert og Benny samt et ægtepar fra DOF København var nede og sige hej i løbet af dagen.
Imorgen lover de nogenlunde vejr til mærkning, men der skal også komme noget regn, så vi må se hvad vi kan få ud af det imorgen.
Jesper

torsdag den 23. august 2012

Det skal gøre ondt, før det bliver godt

Endnu en dag med hård blæst over odden. Samtidigt blev der lovet regn indtil middag, så vi tog igen en sovemorgen. Klokken 7.30 stod jeg op og der var skyerne på vej væk, så gik ud for at sætte et mindre antal net i håb om, at der var ankommet nogle få fugle i løbet af natten trods blæsten.
Det var dog ikke meget jeg fik ud af det, da jeg kun fik mærket 2 fugle og aflæst 10 fugle som tidligere er mærket i haven.
Ellers gik dagen med at rydde lidt mere krat og så er jeg igen startet med at taste gruppens gamle ringmærkninger ind, så vi har alt liggende elektronisk. Bliver godt når det er alt sammen er blevet tastet ind!
Imorgen vender vi forhåbentlig stærkt tilbage med en masse ringmærkede fugle!
Jesper

onsdag den 22. august 2012

Blæsevejr på odden

Idag havde dmi varslet blæst og skybrud, så vi tog en sove-morgen. Klokken 7 vågnede jeg dog og gik ud og satte nogle net op der stod i læ. Der lå en stor front over det meste af odden og skyerne var så mørke at man nærmest var tvivl om det var dag eller nat, da der ikke slap meget sol igennem.
Der kom dog ingen regn ud af skyerne, men aktiviteten hos fuglene i haven var ikke særlig høj idag og mærkningen endte på kun lidt over 20 fugle. Eneste lyspunkt var at årets 14. skovsanger kunne mærkes. Vi har ikke fanget nær så mange skovsangere i år som vi plejer, men måske det kan nås endnu.

Louis og Hans kiggede ud i løbet af dagen, men ellers er der ikke sket det vilde.
Imorgen loves atter blæsevejr, så det bliver nok også en stille dag. I overmorgen kan måske blive god?
Jesper

tirsdag den 21. august 2012

Endnu en god dag på odden

På de første runder havde vi godt med fugle så vi kom ret hurtigt op på 100 mærkede.
Efterårets første spurvehøg blev mærket i dag(2 mærket i dag).

Endnu en stor flagspætte fandt nettet og det var den 35. mærkede i år hvilket er meget på et år og det tyder på spætte-invasion.
En spætmejse blev også mærket og var den 14. for i år!
Om eftermiddagen blev der klippet ned ved N2 så nu skulle det give flere fugle i nettet og ved
ellekrattet ved N6 blev der fjernet en del krat og forhåbenligt kan jeg fjerne lidt de næste uger der.

En flot sommerfugl - det hvide c blev fanget i et spejlnet.
4 personer var forbi og hilste på ved middagstid og fik set lidt fugle.
Henrik Jørgensen
Foto: JBR og Preben Nielsen

mandag den 20. august 2012

Første stordag i 2012

Som skrevet på bloggen igår forventede jeg ikke de store mængder fugle idag på trods af perfekt vejr. Fik da heldigvis skrevet, at alt kan ske i Gedser, for allerede på første runde var der masser af fugle og blandt andet 4 nattergale og 2 græshoppesanger kunne mærkes. Da jeg var næsten færdig med første runde, var der pludselig kald fra løvsangere overalt i haven og det var tydeligt at der havde været fald. Jeg gik en hurtig tur op til nettet F3, og det var helt proppet med fugle, så ringede til Hans og Gert og sagde at de gerne måtte komme ud og hjælpe til. Vi fik dog hurtigt mærket fuglene og samtidigt blæste det op, så næste netrunde leverede kun 4 fugle. Så troede jeg egentlig at dagen var slut, men så lagde vinden sig igen og resten af dagen kom der nye løvsangere trækkende til haven. Dagens mærkning endte på 486 fugle hvoraf ca 270 var løvsangere.
En fin dværgfalk gav flyveopvisning over fårefolden om eftermiddagen og i de tidlige morgentimer kunne en lille fluesnapper høres kalde fra poppelhegnet og den blev også set kortvarigt.
Til aften ankom Henrik Jørgensen til stationen, og han bliver helt frem til den 15. september.
Imorgen bliver vejret også udemærket til ringmærkning, så der kommer nok en ny bunke fugle!
Jesper

søndag den 19. august 2012

Masser af spændende fugle

Endnu en dag med varme og med vind fra syd. Sådan en dag forventer man ikke mange fugle i nettene, men oven på eleonorafalken igår var humøret højt. Benny havde overnattet på stationen, da han skulle deltage i tårnenes dag ude ved sydstenen, så han gik derud sammen med Louis!
Nettene var en tam affære dagen igennem, men totalen endte alligevel på 50 fugle med en rødrygget tornskade som det bedste. Obsen var også stille til at starte med, men en gulirisk på vej sydover åbnede ballet. Op af dagen kom der i den grad gang i trækket. Highlights fra dagen: Almindelig kjove9, lille kjove, spurvehøg70, havørn2, fiskeørn, dværgfalk, tårnfalk27!, rørhøg8, hvepsevåge, sort stork1 måske 2tf og 5000 svaler.

Der var rigtigt mange folk hernede idag som deltog i tårnenes dag, og som kom ind og hilste på. Hyggeligt at se mange kendte ansigter!
Svag vind i nat som går om i nordøst - tæt på ønskesituationen for ringmærkningen imorgen. Men med det gode trækvejr de sidste mange nætter, har der nok ikke været nogle ophobning af fugle der kan give en stor-dag.
Men alt kan ske i Gedser!
Jesper
Foto: GJ

lørdag den 18. august 2012

Super hit på odden!

Idag blev denne falk set og fotograferet på odden ved middagstid af Louis A. Hansen, Michael Grell og Anders Zuschlag. Fuglen blev opdaget sent inden den i stor hast trak stik syd og blev ikke set igen. I felten blev noteret de mørke undervinger og at falken virkede stor.
Hjemme kan de meget mørke undervinger, med det ekstra mørkegrå felt i hånden ses samt blåt næb og man kan også ane blå øjenring. Alt sammen karaktere der peger på en 2k lys fase eleonorafalk.
Kommentare modtages gerne!
Tekst Jesper Brinkmann
Fotos: Louis A. Hansen

Efteråret nærmer sig på trods af varmen

Vinden var i syd fra morgenstunden, og forventede en stille dag. Det startede da også meget stille med få fugle i nettene, men 2 nattergale gav håb om at nye fugle var kommet til haven. Da der kom lidt sol og varme kom der gang i løvsangerne, som fortsatte hele dagen. Idag var der også langt flere 1k-fugle imellem, så det lader til at de bare har ventet med at trække.
Rødstjerterne har også indledt trækket, og de viser at efteråret nærmer sig med hastige skridt. Bladene er begyndt at falde af træerne og brombærene er nu modne og klar til alle sylvia-sangerne, som nok kommer inden for den næste uges tid.


Spurvehøg-hunnen der snød Hans forleden er stadig i haven og har snart hængt i samtlige net. Hun er desværre bare så dygtig at hun også har forladt alle nettene igen inden ringmærkeren når frem. Sådan noget kan vi selvfølgelig ikke have, så idag er vores spurvehøge-net sat op. Så er det bare at vente til hun dummer sig igen.
Louis m.fl obsede fra sydstenen og havde lidt kjover og lidt rovfugle.
Imorgen er det tårnenes dag, og Gedser odde deltager også. Der vil derfor være observatører ved sydstenen hele dagen - kom gerne og deltag! Se mere her: http://www.netfugl.dk/forum.php?id=thread&forum_id=4&thread_id=22148
Vejrmæssigt bliver imorgen lidt af samme skuffe som idag, og der er nok gode chance for at løvsangerne rykker igennem igen imorgen. Den 19. august sidste år mærkede jeg 411 løvsangere - måske det kan gentages imorgen?
Imorgen har vi svaret!
Jesper

fredag den 17. august 2012

Endnu en fin dag

En tæt tåge lå over hele Gedser odde fra morgenstunden og dæmpede nok aktiviteten hos fuglene en del, men der var alligevel en del der fandt vejen til nettene. På første runde kunne hele 4 nattergale pilles ud af nettene, men dog var det kun en af dem der skulle mærkes, da de andre allerede var mærket tidligere denne måned. Det blev også til 4 rødryggede tornskader idag, hvoraf den ene var den jeg mærkede igår eftermiddags, mens de andre var nye fugle.

Fluesnapperne er også begyndt at røre på sig, og det samme er løvsangerne. Noget der dog tyder på en meget dårlig ynglesæson er, at over halvdelen af de fangne løvsangere er gamle fugle. Normalt er ca 10% gamle fugle her om efteråret, men i år tror jeg, at det er ca 60% gamle løvsangere. Har de svenske stationer samme fordeling? En forklaring kan dog være, at det kun er de gamle fugle der trækker i det gode vejr, så alle ungfuglene kommer når det bliver lidt koldere?
Om eftermiddagen blev endnu en vendehals mærket. Dog ikke det pæneste individ, da den manglede halen. Den har den nok mistet til en sulten kat et sted.
Der var ike det store træk, men blandt andet en havørn var ude og vende over odden samt nogle rørhøge. På stranden stod en flot 2k kaspisk måge i en blandet flok måger.
Hans og Gert var ude og sige hej i løbet af dagen.
Imorgen lover de mere godt vejr med vind fra syd, så der kommer nok en god bunke nye fugle, men nogen stor-dag bliver det nok ikke.
Jesper

torsdag den 16. august 2012

Nettene fanger ikke alt, hvad der ryger i .........

I dag 16. august skulle jeg tage tjansen som ringmærker i stedet for Jesper, så det var med spænding, at alle sejl blev sat, så de var klar kl. 04.45. Vejret var OK for ringmærkning med svag vind fra øst og enkelte skyer.
Den første runde gav kun tre fugle: Et par egenaflæsninger af munk og havesanger. Eneste fugl uden ring var så til gengæld årets tredje vendehals! Den repræsenterede spættefamilien på bedste måde, for jeg havde da ventet at fange flagspætter i dag, men de udeblev totalt.




De næste netrunder rettede op på de manglende fugle: Diverse sangere kom i poserne : Her kan nævnes løvsanger, gransanger, rødstjert, en enkelt broget fluesnapper, havesanger, tornsanger og munk. Også en skovpiber fik jeg fat på i hejsenettet. Endda en mindre flok blandede mejser lod sig fange.

Derimod var der flere fugle, som det ikke lykkedes med: En spurvehøg røg i N5 lige som jeg kom derhen, med den var ude igen et halvt sekund efter! Senere fandt jeg i haven fjerrester fra en plukket solsort, og ved ringmærkningslabben lå skallen fra et nyklækket solsorteæg. Vi må ikke håbe, at det er en af forældrefuglene, som spurvehøgen fik til frokost!

Den anden episode var mere uheldig - for mig altså: Jeg kom hen mod et af nettene i det store åbne område, da jeg fik set en større fugl hænge lavt tæt på den ene stolpe: Jeg fór derhen, men en halv meter fra den fløj den ud på den anden side: En gøg! Den ville jeg ellers godt have haft fat på, det er efterhånden nogle år siden, at jeg har mærket sådan en.

Lidt over middag kom Jesper tilbage til Gedser Odde, og han overtog mærkningen igen.

Preben Berg var på visit efter nogle timers obs ved Sydstenen. Det mest interessante var hele fem rovterner, der enkeltvis trak forbi Odden. De to af dem fik jeg et tip om, men det lykkedes ikke at få øje på dem.

Hans.




tirsdag den 14. august 2012

Østenvinden driller

Idag var der stadig østenvind over odden, og dermed udeblev det store fugletræk da også. Glædeligt var dog en del skovpibere om morgenen og 7 kunne ringmærkes. Udover piberne gik tiden dog mest med at tjekke tomme net, da der var utrolig lav aktivitet blandt fuglene idag og i modsætning til igår var der heller ikke mange aflæsninger idag.
Lidt op ad formiddagen gik årets 2. vendehals dog i nettet, og det er jo altid en sjov fugl at have i hånden. Den kaldte også med sit specielle kald da den blev sluppet. En bynkefugl blev også mærket og i alt fik 42 fugle ring på idag.

Hans kiggede ud i løbet af dagen, og mange turister var forbi for at fotografere fyrtårnet.
Imorgen loves der igen østenvind, men den skal dreje om i nordøst om morgenen, så håber der er lidt mere gang i trækket der!
Jesper

mandag den 13. august 2012

Besøg fra Tyskland

Vejret var noget forandret da jeg stod op her til morgen. Ret hård vind fra østsydøst var bestemt ikke ønskesituationen for en ringmærker hernede. Der var da også ret dødt i nettene de første runder, men da varmen kom begyndte der at ske lidt og blandt andet en skovsanger og endnu en græshoppesanger kunne ringmærkes. Mange svaler fouragerede igen idag i haven, men kun en enkelt landsvale fandt sin vej til nettene, mens 2 gule og 1 hvid vipstjert også gik i. Endelig gik hele 2 spætmejser i nettet idag, så nu er der mærket 13 her i år. Til sammenligning har vi aldrig tidligere mærket mere end 3 på et helt år! Til gengæld kom der ingen store flagspætter idag, men det skal nok tilskrives vindretningen.
Udover fugle gjorde vinden også at nettene idag blev fyldt med blade, og man begynder at kunne mærke at efteråret nærmer sig med hastige skridt! Imellem alle bladende fandt jeg også en fin stor grøn løvgræshoppe. Heldigvis kunne den forsigtigt tages ud af nettet og kunne slippes fri igen. Læg mærke til de utroligt lange antenner, som var længere end selve græshoppen!
Om eftermiddag fik vi besøg af nogle tyske venner nemlig Dr. Jürgen Kaatz og Iris. Hans kiggede ud samtidigt og vi fik en kop kaffe og en hyggesnak om hvad der var hændt siden sidste gang de besøgte stationen.
Efter folk var taget hjem gik jeg i krig med krattet omkring H1, og det har allerede pyntet selvom der stadig mangler meget!
Jesper

søndag den 12. august 2012

Fed dag med mutationer og hybrider!

Igen var der meget svag vind fra morgenstunden. Det kunne kun blive en god dag, og jeg lettede da også mange fugle under netopsætningen. Pia K. blev hurtigt fodret og så var det ellers ud på første netrunde. Blev ikke skuffet for efter de to første runder var der allerede mærket 50 fugle blandt andet 4 nattergal, græshoppesanger og husrødstjert. Sjoveste fugl var dog en fejlfarvet rørsanger, som havde en hvid halvmåne i nakken. Jeg har set dette før hos gulbug, som havde en gul halvmåne i nakken. Så der må ligge noget i gernerne der gør, at det er netop der at de fejlfarves!

Benny kom ned med morgenmad til mig - tak for det! Og Lene og Bent havde taget turen fra Vestsjælland for at nyde de dejlige omgivelser og de gik med på et par runder! Gert kom også og næsten samtidigt kom Orla ind fra sydstenen, og også han fik en rundvisning ved nettene, hvor der stadig var godt med fugle og blandt andet en karmindompap kunne mærkes på denne runde. En familie fra det østlige Jylland var også meget begejstrede for at se lidt fugle i hånden, men den sidste der gik med på netrunde idag var Birger fra Gedser, og han kunne blandt andet være med til at mærke lidt landsvaler og stationens 2. nordlige gul vipstjert samt en flot gammel han stær.

Efter han var gået fik jeg mærket stationens 3. nordlige gule vipstjert.

Henne i N7 hænger endnu en landsvale, men HOV - den har sgu da hvid overgump! Ved nærmere eftersyn var det en klar hybrid mellem landsvale og bysvale. Disse 2 arter er kendt for at krydse med hinanden med jævne mellemrum, men det skulle ifølge museet være 2. gang at en sådan hybrid ringmærkes i DK!

Heldigvis var Louis stadig ved sydstenen, så han kom ind og dokumenterede fuglen! En kanon afslutning på en forrygende dag her på odden med så mange gæster, at det er svært at huske alle - undskyld hvis nogle er glemt!

Hvad mon imorgen bringer???
Jesper
Fotos: Birger Juul, Louis A. Hansen og Jesper Brinkmann

lørdag den 11. august 2012

En travl dag med masser af fugle

Til morgen var alt helt vindstille, og det var en flot morgen i Gedser. Louis stod på odden og kunne hurtigt melde om et godt træk af blandt andet kjover. Netop kjover havde en helt fantastisk dag ved odden med 18 almindelige, 4 ubestemte og 1 storkjove! Derudover også 70 sortterner, 3 havørne, 2 blå kærhøg samt en 1k pomeransfugl trækkende idag. Der var også pænt med fugle i nettene, hvor i alt 95 blev mærket idag med en rødrygget tornskade og endnu en flagspætte som det mest spændende.
Men det var ikke kun fugle der var i haven idag, for vi havde også utroligt mange gæster. Først ude var et fransk ægtepar, hvor mine sprogkundskaber blev sat på en alvorlig prøve da de ikke kunne et ord engelsk. Derefter kom et par der deltager i "gå for livet", som er et arrangement hvor de i løbet af de næste 4 uger skal gå fra Gedser til Skagen. Et par af dem havde glemt at fylde vanddunkene inden start, så de fik lidt vand og en snak. Herefter kom der to andre gæster, som jeg også mødte hernede sidste sommer, så det var hyggeligt at kunne mødes igen.
Sidst men ikke mindst kom Morten Lisse ind med en del af familien. Han havde ringmærket sammen med Hans som en ung knægt ved Kroghage, men er nu bosiddende i Hong Kong. Han synes det var vildt sjovt at se, at det nu var på odden, at vi ringmærkede og hvordan stedet var forandret.
Hans ringede midt på dagen da han havde hvid stork over Gedser by, men den trak desværre stik vest og kunne ikke findes i varmeflimmeret.
Om eftermiddagen kørte Gert og jeg et smut til Lolland, da vi skulle over til Ulla og mærke hendes landsvaler. Hele 37 unger kunne ringmærkes, og det er endda 2. kuld nu, så vi ser frem til at skulle være med fra 1. kuld til næste år! På vej tilbage til Gert, meldte Brian om sort stork over hans hus, så aftensmaden hos Gert blev nydt ude ved vejen, mens vi spejdede efter storken.
Storken kom desværre aldrig forbi, men en vagtel sad og sang fra kornmarken ved siden af vejen.
Nu skal Pia K. have sin aftensmad, og så skal den trætte ringmærker i seng!
Jesper

fredag den 10. august 2012

Endnu en god dag

Idag var vinden svagere end igår og fra nordvest igen, så der var håb for endnu en god dag. Blandt de første fugle i nettene var der en fin græshoppesanger samt en nattergal og nattergalen fra forleden kunne aflæses. Daniel Palm kiggede ned og gik med på netrunderne. Han var kun lige ankommet før vendehalsen fra den 7. august kunne aflæses, og den gav fin opvisning, mens vi havde den i hånden.
Mærkningen døde ret hurtigt ud, men der kom dog stadig lidt fugle hen over dagen og i alt endte jeg på 112 mærkninger idag.
Gert var nede og lave lidt praktisk arbejde og "fødselsdagsbarnet" Hans kiggede også ud med barnebarnet.
Gedser fuglestation har desuden igen fået et plejebarn. Igår fik vi to forskellige opkald om en svag fiskehejre og sent igår aftes kom Hans så ud med fuglen. Det viste sig at være en stor unge, som nok bare ikke har fået nok at spise, så nu er der indkøbt lakse- og silde-stykker, som den gladeligt spiser. I håbet om at den en dag ender som en "gammel hejre" opkaldte Daniel den efter en anden gammel hejre. Dermed bærer den nu navnet Pia Kjærsgaard!

Pia K. klar til sin aftensmad som idag bestod af laks
Imorges loves der endnu engang svag nordvest, som drejer til nordøst sidst på natten. Så mon ikke vi får en ny bunke fugle imorgen?
Jesper

torsdag den 9. august 2012

Invasionen fortsætter

Idag var vinden lidt svagere end de sidste par dage og samtidigt var den drejet om i nordvest. Den vindretning giver straks forhåbninger om en god dag ved nettene hernede, så nettene blev hurtigt sat op. I de sidste dages blæse-vejr har vi ikke haft stor flagspætte i haven, så det var spændende at se om de kom igen nu hvor vinden havde lagt sig en smule.

Der gik ikke længe før jeg hørte den første i haven og senere kom endnu en til haven og begge blev fanget og ringmærket. Dermed er der nu mærket 30 i juli/august, hvilket allerede er langt flere end vi plejer at fange på et helt år! Bliver spændende om denne meget tidlige invasion fortsætter året ud?

Der var også godt med fugle i nettene og mange godbidder imellem da både husrødstjert, nattergal, bynkefugl, 3 rødrygget tornskade og en spætmejse blev ringmærket idag. I alt endte dagen på 119 mærkninger.

Af obs var der blandt andet en ravn på odden samt et par havørne der legede med hinanden i luften.
Preben Nielsen var nede og følge med i ringmærkningen og få nogle gode fotos. Daniel Palm stod ved sydstenen og obsede, men desværre var der ikke meget træk, så han kiggede ind og gik med på et par runder, men desværre var også mærkningen gået død på dette tidspunkt.
Hans Lind kiggede også ud med familien, da barnebarnet Lærke skulle se lidt fugle - måske er der en ny ringmærker på vej?
Ellers gik dagen med at udskifte et par net og rydde noget mere krat.
Jesper
Fotos: Preben Nielsen

onsdag den 8. august 2012

Mange fugle i blæsten

Idag var det i den grad blæsende og så endda fra sydvest. En af de værst tænkelige vejrsituationer her i Gedser, men alligevel hoppede der fugle i nettene på hver eneste runde. En husrødstjert var dagens første sjove fugl efterfulgt af et par gule vipstjerter, en rødrygget tornskade og vendehalsen fra igår var stadig i haven.
Mærkningen endte på over 50 fugle, hvilket i den grad er godkendt med det vejr vi havde hernede! Sent på eftermiddagen ringede en glad Daniel Palm og berettede at han stod og kiggede på 35 hvide storke i Marielyst. Lidt efter havde han 48, men desværre fik de øje på Lolland, så vi fik aldrig glæde af dem hernede på odden. Der skete det samme sidste år, hvor 80 hvide storke nåede til Bøtø, inden de vendte om og trak til Lolland. Måske vi er heldige næste år?
Her til aften drog Heidi og Anders til København, så nu er jeg alene på odden indtil Henrik ankommer den 20.
Imorgen loves der igen en del vind, men tilsyneladende har fuglene travlt med at komme sydpå, så mon ikke der er fugle igen imorgen?
Jesper

De sjove arter trodser blæsten

DMI havde lovet strid vestenvind fra morgenstunden og hele dagen igennem, så vi satsede og besluttede os for at sove længe - hvilket skulle vise sig at være klogt, for vejrudsigten holdte stik dagen ud.
Hen på eftermiddagen åbnede jeg nettene for at se om der skulle være lidt at fange. Det blev til cirka 10 fugle, men heriblandt var også en gammel rødrygget tornskade han, 1 husrødstjert, et par rødstjerter og en overraskelse i form af en fin vendehals!
Foto: Heidi Vibe Frederiksen

Foto: Heidi Vibe Frederiksen
Til aften klarede Jesper de foregående dages indtastning, mens Heidi og jeg kokkererede. Det blev til en yderst velsmagende lasagne, som gjorde en god afslutning på en rigtig blæsevejrsdag.

Blog v/Anders Odd Wulff Nielsen

mandag den 6. august 2012

Sølvmågen Heidi

Idag blæste det en hel del fra morgenstunden, men nettene kom op alligevel. Der var ganske pænt med fugle på de første runder deriblandt an gammel sivsanger og en del brogede fluesnappere. Der kom dog hurtigt en del skyer op sydfra, og kunne følge et større regnvejr på radaren på dmi. Valgte at lukke nettene, da det så ud som om at regnvejret kom lige op over odden, så de var pakken sammen efter 2½ times mærkning. Det var en god beslutning da regnen hurtigt væltede ned over odden kort efter.
Anders kæreste skulle komme ned til stationen idag, og da Gert var med på en ringmærkningstur til Lolland kom han og hentede os, og derefter samlede vi Heidi op i Nykøbing og drog mod Maribo.
Der var masser af sultne fugle og vi fik hurtigt mærket nogle svaner, gråænder, blishøns, og en enkelt grønbenet rørhøne, som var ny mærkeart for Anders!
På vej tilbage til stationen opdagede Anders 2 gamle traner der kunne ses inde på marken øst for Gedser Landevej. Kort efter opdager Gert og jeg samtidigt en slank kærhøg tæt på vejen, og den kan med det samme bestemmes til en gammel hun hedehøg! Vi kan følge den i bilen, mens den langsomt flyver mod syd. Det var sent på dagen og det var blæst godt op, så måske kan den genfindes i området imorgen?
Igår fik vi meldinger om en svag sølvmåge der stod på vejen mellem Gedser og fyret. Vi tog ned og kiggede på den og det viste sig at den blot har slået vingen lidt formentlig efter påkørsel af en bil. Vi tog den derfor med tilbage til stationen, og den blev meget glad da der blev severet makrel i tomat for den. Idag var den stadig ved godt mod, og kan nok slippes imorgen. Heidi fik lov at døbe den, men Anders kom hende i forkøbet, så nu har den navnet Heidi:)
Jesper

søndag den 5. august 2012

Mange besøgende

Vejret idag var knapt så godt som igår og vi forventede heller ikke nær så mange fugle. Der var dog nok at lave fra morgenstunden, hvor der blandt andet gik en ringdue i nettet. Invasionen af stor flagspætte fortsatte også med 3 ringmærkede idag, så nu har vi mærket 28 af denne art i juli/august!
En rødrygget tornskade fandt også vej til nettene og i alt blev 127 fugle ringmærket idag.
Der var rigtigt mange besøgende på odden idag, som gerne ville se sorte storke og biædere, men desværre dukkede ingen af disse arter op idag.
Vi fik meldinger om en sølvmåge der rendte rundt på fyrvejen og så lidt syg ud, så vi drog op for at kigge på det og mågen blev hurtigt indfanget. Den havde en mindre skade på den ene vinge, nok efter at have ramt en bil eller sådan noget. Vi tog den i pleje og forhåbentlig kan den sættes ud en af de kommende dage.
De kommende dage loves der en hel del blæst, så det bliver nok lidt stille ved nettene, men man ved aldrig hvad der kan dukke op!
Jesper

lørdag den 4. august 2012

Bliver det bedre?

Da vækkeuret tikkede kl. 4 i morges havde jeg egentlig mest lyst til at blive liggende endnu et par timer, men som så mange gange før er der en lille stemme i ens hovede der prøver at overbevise dig om at i dag bliver det godt. Der gik da heller ikke mange netrunder før jeg var ganske tilfreds med at have stået tidligt op med Jesper, for fuglene kom i en lind strøm og i hvert net hang der godbidder, i form af fede Acro'er, gamle havesangere, gærdesangere, tornsangere, 1K rødstjerter osv.
Louis var også et smut forbi stationen inden han cyklede videre ud til sydstenen for at obse - så var både luftrummet og nettene godt dækkede!
Inden middag blev det også til et par husrødstjerter, 2 unge græshoppesangere, 2 store flagspætter, 1 korttået træløber og en nattergal jeg mærkede hernede d. 15 Juli. 70 stære fandt også deres vej til nettene, så vi havde en overgang en smule travlt!
Græshoppesanger & Korttået Træløber.
Foto: Anders Odd Wulff Nielsen

En af dagens mange stære..
Foto: Jesper Brinkmann
Det skulle da også kun blive bedre, for inden længe svæver en sort glente over stationen og
klokken ca. 11:00 ringer Louis om en sort stork der ligger og kredser et godt stykke nord for odden, men som er på vej mod os. Jeg står ude i fårefolden og inden længe får jeg øje på storken, laaangt væk, så jeg dropper at følge den, da jeg ikke kunne forestille mig at få den bedre end vi havde den igår. Der går dog ikke længe før storken pludselig hænger over stationen og gør sig flot til skue - fedt! Den trak senere udover havet, hvor Louis tabte den et godt stykke mod Tyskland.
Foto: Louis A. Hansen
Der går ikke meget mere end en lille time før Louis slår til igen og melder om en ny sort stork på vej mod os. Jesper og jeg finder hurtigt vores teleskoper og løber op til fyret og spejder. Vi finder hurtigt storken som stadig kredser langt mod nord - jeg bliver stående og kigger videre mens Jesper går på netrunde. Da storken stadig er langt væk bruger jeg det meste af tiden på at se efter alt muligt andet, der kunne komme trækkende. Pludselig har den rykket sig langt mod højre og sørme om det ikke også er en ny sort stork! Nu står jeg altså og kigger på to sorte storke og er ret høj bare på det (vel forståeligt nok..) mens en hvid stork stille og roligt glider ind foran dem. WOW! 
I mellemtiden er Gert og en anden ankommet, men storkene er forsvundet ind i en sky mod nord. En sandsynligvis ny sort glente lader sig dog beskue som en trøst. Jeg når også kun at få, få glimt af dem inden de forsvinder totalt og ikke bliver set resten af dagen. 
Jesper havde på netrunden pillet en ung tårnfalk hun ud af nettet, som var ny mærkeart for mig!
Foto: Gert Jeppesen
Sammen trasker Jesper og jeg ned til stationen for at få et par bidder rugbrød. Vi aftaler at han passer nettene så jeg kan cykle en tur til Birkemose og se hvad der sker der. Der blev dog aldrig til mere end 4 rødryggede tornskader og et par tornsangere. Jeg vælger hurtigt at cykle tilbage til stationen, da varmen er ved at være ulidelig. I stationshaven er Gert og Jesper på netrunde, så jeg sætter mig ind i sofaen med et glas vand. Pludselig kommer Jesper farende ind af døren - "BIÆDERE OVER HAVEN!". 
Og ganske rigtigt hang der over stationshaven 7 fine biædere, som senere blev til 9, og endnu senere 10. De besluttede sig for at raste i haven og fra fårefolden havde undertegnede, Jesper, Louis, Hans og Gert + ukendt, konge obs af dem! Det var helt surrealistisk at nyde disse eksotiske fugle, på et ikke så eksotisk sted som Gedser Odde, og med en kæmpe tordenbyge i ryggen, på vej mod nord fra Tyskland.  En enkelt var også en tur i det nye hejsenet, men røg ud igen.
9 biædere til rast i GFU's have - fotoet ligner mere noget taget på en ø i middelhavet!
Foto: Gert Jeppesen

Til aften fejrede Jesper og undertegnede dagen med grillpølser og Maribo Classic. Så kunne dagen vidst ikke blive meget bedre, med 250 ringmærkede fugle, 10 biædere, 3 sorte storke, 1 hvid stork, sandsynligvis 3 sorte glenter og meget mere..

Over and out - Anders Odd Wulff Nielsen









fredag den 3. august 2012

Sort Stork!

Helt fra morgenstunden tegnede det til at blive en fin dag og Jesper nåede da også at mærke 110 fugle inden middag! Ved middagstid fik vi besøg af Gert og hans nevøer, som var vældigt optagede af at se os pille fuglene ud af nettene og ringmærke dem.
Det skulle da også kun blive bedre da meldingen om en sydtrækkende sort stork kom fra Bøtø kl 14:25. Det fik os hurtigt ud af fjerene og inden for meget kort tid stod vi begge og spejdede i vejkanten oppe ved fyret. Der skulle gå 10 minutter før jeg opdagede storken som en lille sort prik over Birkemose - den kom dog tættere og tættere på, og til sidst hang den helt ude over odden hvor vi havde den rigtig godt! Den besluttede sig dog hurtigt for at den ikke skulle ud over østersøen og efter yderligere 10 minutter var den igen forsvundet mod nord. Lidt senere på en netrunde genfinder Jesper storken, næsten helt inde over stationen. Gert er i mellemtiden nået ned til stationen og når at se fuglen inden vi igen taber den mod nord. En fed, fed obs!
Fuglene kom i en lind strøm det meste af dagen og udover 20 stære blev det også til endnu en spætmejse, nattergal, stillits og en karmindompap. Om aftenen sad der en bomlærke i garnet - en art vi sjældent fanger her på odden! Dagstotalen endte på 183 nymærkninger.
En Brun Mosaikguldsmed fandt også dens vej til garnet. Arten er almindelig i Danmark, men er ifølge Fugle&Natur ikke registreret i Gedser. Køn er den bestemt!

Blog, foto & video v/Anders Odd Wulff Nielsen

torsdag den 2. august 2012

Sejler-dag

En stille og rolig dag med få fugle i fangsten, men med varmt og stille vejr. Jeg sov igen længe, mens Jesper kæmpede det meste af dagen for at få totalen op. Hen på dagen begyndte det at småregne og det bragte med sig store mængder af land,- og bysvaler samt mursejlere, som fouragerede lavt over haven resten af dagen - et fedt syn! Desuden så Jesper en fin sydøstgående fiskeørn som trak lavt over havet ude ved fårefolden.
De gule vipstjerter er så småt begyndt at vise sig hernede og således nåede vi at mærke 5 stykker inde i haven. Udover dem blev det også til et par hvide vipstjerter, 1 husrødstjert og et par landsvaler ud af dagens i alt 40 fugle.
Til aften lavede Jesper en god portion pasta og kødsovs, som blev nydt med en Maribo Classic - det var  bestemt ikke dårligt!
Vestenvinden fortsætter desværre i morgen, men mon ikke det bringer et eller andet med sig. Vi får se.

Blog v/Anders Odd Wulff Nielsen

onsdag den 1. august 2012

August skudt igang med stil

Da vi stod ud af døren i morges kunne vi godt fornemme at det kunne blive en dag med godt med fugle i nettene. Udenfor var der helt stille og overskyet. Den første runde smed dog ikke så mange fugle af sig, men de to næste runder var der pænt med fugle i nettene, så vi havde nok at give os i kast med.
Fangsten var mest domineret af kærsangere, men mange andre arter fandt også vej til nettene. Således sluttede vi dagen på hele 24 arter - heriblandt 6 store flagspætter, skovsanger, korttået træløber og skovpiber. Fluesnapperne er også så småt begyndt at trække og vi endte på to brogede og en grå. Det er  ren luksus for en ringmærker med så stor en artsdiversitet i nettene, inden det hele går op i rødhalse og jernspurve!
Her til aften er vi nået 164 mærkninger hvilket må siges at være ganske pænt. To spændende aflæsninger af lokale fugle blev det også til i dag. En gul vipstjert han mærket i haven d. 19 juni 2009 og en tornsanger mærket i haven i 2006! De har efterhånden tilbagelagt nogle kilometer.
Broget Fluesnapper 1K. Foto: Anders O. W. Nielsen

Gul Vipstjert 1K. Foto: Anders O. W. Nielsen
Blog v/Anders Odd Wulff Nielsen